Jako každý květen už po dobu více než 40 let se studenti katedry rusistiky a lingvodidaktiky Univerzity Karlovy vydávají na osmidenní výměnný pobyt do Moskvy, který je jim umožněn právě díky dlouholeté tradici a přátelství, která naši školu s Moskevskou státní oblastní univerzitou spojují. Nejinak tomu bylo i letos. Letos se přihlásilo 7 studentek, které měly možnost navštívit jedno z nejkrásnějších měst světa, pyšnící se honosnými starobylými památkami s ojedinělou architekturou.

10. května nás tedy po hladkém přistání v Moskvě čekalo velmi vřelé uvítání ze strany fakulty ruské filologie spojené s menším občerstvením, které se skládalo především ze specialit ruské kuchyně. V průběhu oněch 8 dní nás ruští studenti přijali mezi sebe a neváhali nám pomoci s jakýmkoli problémem, a kromě základního programu, který zahrnuje návštěvu nejznámějších míst, jako je například Kreml, nás provedli na naše přání i místy, která jinak očím běžných turistů zůstávají skrytá.

Stravovali jsme se v místní školní menze, která však oproti běžným menzám velice mile překvapila svou pestrostí a snahou připravovat svým studentům zdravá jídla. Ochutnali jsme tedy za celý týden jak tradiční polévky v podobě soljanky či boršče, tak i klasická jídla, avšak na ruský způsob.

Nejenže Moskva dokáže překvapit svou vřelostí, ale i cenami, které jsou pro studenty opravdu příznivé. Je tedy možné, že si domů kromě vzpomínek na tamější pohostinnost přivezete i kufr narvaný k prasknutí.

Hned první den byl věnován klasicky právě nejznámějším památkám Moskvy: prohlídce chrámového náměstí, Kremlu a Rudého náměstí a byl zakončen návštěvou Divadla Satiry. Představení Sobaka na seně bylo pojato moderně a jazyk byl srozumitelný. Druhý den byl věnován setkání s významnými členy fakulty a přednášce docentky J. Orechovové na velmi užitečné téma ‚ruská frazeologie‘. Následovala návštěva chrámu Krista Spasitele, jenž překvapuje svou impozantní velikostí a rychlostí, s jakou byl chrám znovuobnoven. Následující den byl věnován výtvarnému umění – navštívili jsme proslulou Treťjakovskou galerii, kde jsme si mohli prohlédnout a vyfotografovat nespočetné množství obrazů ruských umělců. Dalším bodem programu byla exkurze do Ruské státní knihovny, která není běžně přístupná veřejnosti a která fascinuje svými poklady v podobě zachovalých ručně tvořených knih ještě z dob carských panovníků. 14. května jsme vyrazili na exkurzi do chrámového komplexu Sergiev Posad, jenž se chlubí malebnými chrámy a je často navštěvovaným místem pravoslavných věřících. Další den jsme měli možnost si prohlédnout muzejní komplex Kolomenskoe, jehož unikátní chrám Nanebevstoupení Páně je dokonce na seznamu UNESCO. Jeden den v týdnu byl věnován volné zábavě studentů a většina jej využila k návštěvě Izmajlovského trhu, kde je možné sehnat pěkné suvenýry za rozumnou cenu, či k návštěvě Arbatu a Domu Knihy, což je jedno z nejvýznamnějších a největších knihkupectví v Moskvě. 17. května jsme navštívili Dům Paškova, významného obchodníka s exotickým ptactvem, jenž se nachází v sousedství s Kremlem. Následovalo setkání s rektorem МГОУ Chromenkovem. Poslední den jsme navštívili historický komplex Caricyno, kde carevna Kateřina Veliká nechala zbudovat carskou rezidenci.

Poslední večer byl věnován tradičnímu setkání, které je, jak je již mnoho let zvykem, připravováno českými studenty jako poděkování ruským přátelům za nezapomenutelný týden. Nechybí tedy jídlo, zpěv a dobrá nálada, a v neposlední řadě i malé dárečky.

Velké díky závěrem patří oběma fakultám, díky nimž byla a je realizace tohoto projektu po dlouhá léta možná a které dávají studentům možnost poznat ruskou kulturu blíže, uplatnit své znalosti jazyka přímo mezi rodilými mluvčími a navázat nové kontakty, což jsou hlavní cíle a zároveň výsledky dlouholetého přátelství Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy a Filologické fakulty Moskevské státní oblastní univerzity.

Prohlédnout si fotogalerii